Apakah Disleksia (Dyslexia)?

Apakah Disleksia (Dyslexia)?

Cara yang baik untuk memahami disleksia adalah untuk mengenali apa yang bukan disleksia (dyslexia). Ia bukan tanda kecerdasan rendah atau kemalasan. Ia juga bukan oleh sebab penglihatan yang lemah. Ia adalah satu keadaan biasa tetapi memberi kesan kepada cara otak memproses sesuatu yang bertulis atau dalam percakapan.

Orang disleksia (dyslexia) menghadapi kesukaran untuk membaca dan menulis

Orang disleksia (dyslexia) menghadapi kesukaran untuk membaca dan menulis

Disleksia banyak berkaitan dengan masalah membaca. Sesetengah doktor, pakar dan pendidik boleh merujuk kepadanya sebagai “gangguan dalam membaca.” Walau bagaimanapun,  ia juga boleh memberi kesan kepada penulisan, ejaan dan juga percakapan.

Orang yang mempunyai disleksia masih boleh memahami idea yang kompleks. Kadang-kadang mereka hanya perlu lebih banyak masa untuk bekerja melalui maklumat. Mereka juga mungkin perlu cara yang berbeza untuk memproses maklumat, seperti mendengar buku audio dan bukannya membacanya.

Disleksia adalah satu keadaan sepanjang hayat. Tetapi itu tidak bermakna anak anda tidak boleh gembira dan berjaya. Terdapat banyak strategi pengajaran yang berkesan dan alat-alat yang boleh membantu anak anda. Malah, ramai orang dengan disleksia mempunyai kerjaya yang berjaya dalam perniagaan, sains dan seni.

Ada senarai panjang orang yang terkenal dengan disleksia. Senarai ini termasuk pengarah Steven Spielberg, pelabur Charles Schwab dan pelakon Whoopi Goldberg.

Disleksia ialah berkenaan masalah pembelajaran, membaca dan mengeja.  Kesukaran membaca perkataan tunggal , seperti pada kad kilat (flash card.) Kekurangan kefasihan membaca, membaca perlahan-lahan dengan banyak kesilapan atau lemah dalam mengeja.  Disleksia bukan penyakit! Perkataan disleksia berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud kesukaran dalam berkata-kata. Individu yang mempunyai disleksia mempunyai masalah dengan membaca dan ejaan walaupun mempunyai keupayaan untuk belajar. Individu yang mempunyai disleksia boleh belajar, mereka hanya belajar dengan cara yang berbeza. Selalunya orang ini, mempunyai minda yang berbakat dan produktif tetapi berbeza dalam mempelajari bahasa.

Orang disleksia adalah sangat kreatif, intuitif, dan cemerlang di tiga dimensi penyelesaian masalah dan pembelajaran yang berbentuk “hands-on”. Gaya pembelajaran pula hendaklah berbentuk visual dan holistic. Ini bermakna kita belajar dengan lebih baik melalui proses kreatif, dengan kaedah yang memberi tumpuan kepada penguasaan makna melalui perkataan dan simbol.

Apabila orang disleksia menggunakan kaedah yang sesuai dengan gaya pemikiran mereka, maka mereka boleh belajar,  boleh cemerlang dalam akademik dan membaca dan menulis dengan cekap.

Oleh kerana disleksia (dyslexia) ini melibatkan fungsi otak untuk memahami perkataan dan ejaan, maka adalah dicadangkan menggunakan Brilliante dan Pro-DG sebagai makanan harian.

Rujukan: Understood.org, dyslexia.com dan dyslexiaassociation.org.au
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s