Apa Kegunaan Madu yang Kita Baru Nak Tau..

Apa Kegunaan Madu yang Kita Baru Nak Tau..

Kegunaan madu ialah daripada menghazamkan makanan, menurunkan demam, anti-toksid, membuka selera, memperbaiki ulcer, asma, penat dan juga resdung, menguatkan sistem ketahanan badan dari pelbagai penyakit.
. Madu dapat membersihkan gigi dan memelihara kesihatan nya dan ia malah dapat mempercantikkan rambut dan memanjangkannya.
· Madu boleh mengeluarkan racun
· Madu juga dapat membunuh kuman-kuman yang memudaratkan tubuh atau menyebabkan penyakit.

Antara Khasiat Madu:
Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
Memulihkan penyakit berpanjangan.
Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
Menyembuhkan penyakit dalam perut.
Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
Memulihkan batuk dan lelah.
Menghindarkan badan letih dan lesu.
Kurangkan kesakitan bila datang haid.
Baik untuk perempuan bersalin.
Membantu/menerangkan pemandangan.
Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari anemia.
Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan
Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
Memulihkan sel-sel urat besar.
Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
Merangsang tenaga batin.
NOTA: Madu asli mengandungi enzim-enzim hidup yang amat diperlukan manusia untuk meningkatkan fungsi tubuh badan ke tahap optima. Seperti mana kandungan-kandungan yang dihasilkan lebah iaitu madu, royal jelly, bee pollen, propolis terdapat bahan-bahan hebat yang tidak dapat dikenal pasti. Lebih menarik lagi, bahan-bahan ini tidak boleh ditiru atau dihasilkan secara sintetik oleh makmal. Ini bermakna madu tidak boleh dihasilkan oleh makmal secara olahan kimia. Madu hanya boleh didapati pada sarang lebah itu sendiri.

KELEBIHAN UNTUK:
1. BAYI/KANAK-KANAK:
a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh cirit-birit dengan segera.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.
2. PELAJAR
a) Kecerdasan minda pelajar.
b) Menguatkan ingatan dan mudah menghafal
c) Mengurangkan kelesuan dan tekanan akibat belajar
d) Sesuai diamalkan oleh pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan. Amalan berterusan akan dapat mencegah penyakit. Insyallah….
3. WANITA:
a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.
4. LELAKI:
a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
b) Menguatkan tenaga batin.
CARA MENGGUNAKAN MADU
Campurkan sedikit madu ke dalam air suam sebagai minuman.
Campurkan madu di dalam segala persediaan membuat kuih/masakan. Keharuman madu akan menawan selera anda.
Jika batuk atau lelah, minum satu atau dua sudu madu. Jangan dicampur dengan ais.
Untuk memulihkan tenaga, campurkan telur ayam kampung dengan sedikit madu. Dikacau kemudian diminum.
Campurkan sedikit madu ke dalam minuman kanak-kanak. Minumlah sesudu besar madu bersama segelas air suam setiap pagi untuk kesegaran sepanjang hari.
Untuk penyakit mata, Titiskan sedikit madu pada mata.
Sapu pada kesan gigitan atau sengatan serangga berbisa.
Dalam Al-Quran, madu lebah juga ada dinyatakan :
“Dan Tuhanmu mewahyukan lebah : buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di rumah-rumah yang didirikan manusia. Kemudian makanlah dari tiap-tiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dipermudahkan bagimu. dari perut-perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada demikian itu terdapat tanda-tanda kebesaran Tuhanbagi orang-orang yang memikirkannya”.
(An-Nahl:68-69)
Sabda Rasullullah s.a.w :
“Barangsiapa yang menelan minuman (minum sedikit) madu tiga kali setiap bulan, maka ia tidak akan terkena penyakit yang teruk.” (Riwayat Ibnu Majah)
Dalam hadis lain juga disebutkan:
“Hendaklah kamu menggunakan dua ubat iaitu madu dan Al-Quran.”
Asid Dalam Madu
Asid dalam madu adalah untuk ketahan madu daripada dirosakkan bakteria. Asid yang wujud seperti asid glukonik, asid formik, asitikm benzoik, burik, sitrik, isovalerik, laktik, malic, oxalic, propionik, phenylacetic, succinic, valeric dan asid amino.
Vitamin
Vitamin dalam madu lebah juga wujud seperti B1, B2 kompleks, B6, dan vitamin C.
Kandungan madu lebah
Air 16 – 25 %
Gula Levulose dan dextrose 75 – 83%
Sukros 5%
Dextrin, Maltose dan gam 1 – 2 %
Galian (mineral) 0.25%
Lain-lain 28.75%
KEISTIMEWAAN MADU
Madu adalah madu yang terpilih dari segi keasliannya. Rasanya juga enak kerana ia berasal dari sari bunga liar yang mengandungi berbagai khasiat. Gunakan dengan yakin. InsyaAllah ia akan menjadi minuman paling lazat. Makanan paling berkhasiat serta ubat yang paling mujarab. Ia sangat sesuai dijadikan amalan oleh semua tanpa batasan agama, bangsa dan peringkat umur. Ginger Honey dan Cinnamon Honey merupakan produk halal keluaran Islam.

Pesanan: 2 pek RM60. Akaun Maybank 158284004265 (Zahidan Abd Aziz) Pos percuma. SMS Alamat pos ke hp: 019-5649016

2 thoughts on “Apa Kegunaan Madu yang Kita Baru Nak Tau..

  1. Pingback: Apa Kegunaan Madu yg Hebat | Halal Manufacturing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s